Thursday, 11 September 2014

CABARAN 30 HARI : DAY 11| KENANGAN LUCU ZAMAN KANAK-KANAK

Assalamualaikum,

Cabaran 30 hari masuk hari ke-11... bermakna dah hampir separuh jalan kami harungi... separuh kolam renang bersaiz Olimpik kami renangi! Ecececeh. Task hari ini - Kenangan Lucu Zaman Kanak-kanak. 

Masa ni umur aku baru 4 atau 5 tahun kot! *Tersenyum bangga penuh riak sambil dalam hati memuji-muji kecomelan diri sendiri suatu ketika dulu! Hahaha....

Sebenarnya, masa kecik-kecik dulu aku ni jatuh dalam kategori budak yang tak tahu tidur siang!!! Suruhlah tidur macam mana pun... umpanlah apa pun sure tak jalan. Berilah coklat ke atau kek sesedap mana pun sebagai 'pertukaran' untuk suruh aku tidur, sistem barter tu tetap tak mengena! Coklat dengan kek aku bedal tapi jangan harap aku nak tidur! Takutkanlah ada hantu atau jembalang. Takut memanglah takut tapiii....nope... trick tu tetap tak jalan! Nyanyilah lagu apa pun... mendayu-dayu macam manapun mata aku tetap tak terlelap. Ceritalah pasal apa pun, aku tetap tak tidur juga. Silap-silap tukang bercerita pulak yang tertidur! Aku cuma akan tidur siang kalau tak sihat. Jadi, the whole family dah alert. Kalau diorang nampak aku tiba-tiba tidur siang, itu maknanya ada benda yang tak kena. Mungkin aku demam atau sakit perut.

Masa orang lain tidur siang aku dengan dunia aku sendiri - membongkar apa yang patut, sepah-sepahkan rumah, mewarna, main LEGO atau bercakap sensorang bergantung pada mood. Bab bercakap sorang-sorang tu aku memang champion. Terror nau bab tu!

Jadi, untuk mengelakkan aku sepah-sepahkan rumah masa orang lain tidur, makcik aku reka satu permainan yang kitorang panggil Red Indian game. Tugas aku - masa makcik aku tidur aku kena bedakkan muka dia.. sikat dan ikatkan rambut dia. Nak conteng-conteng muka dia dengan bedak buat garis-garis macam muka Red Indian tu pun no problem - hence the name of the game. Senang cakap, pampered her sambil dia tidur. Pandai dia cipta game yang berat sebelah dan menganiayai kanak-kanak kecil secomel aku! Hahaha.

Aktiviti membongkar rumah akhirnya terkubur sebab aku terlalu asyik dengan game baru ni. Memang suka gilalah sebab macam-macam objek aku boleh conteng kat pipi makcik aku. One fine day, entah macam mana aku teringin sangat nak conteng pipi sendiri. Eh, gegirl pun nak jadi Red Indian jugakkk! Jadi aku tepek bedak sepenuh-penuhnya kat muka. Bukan guna baby powder ya. Apa kelas guna baby powder nanti bedak cepat hilang. Tak nak... aku nak biar bedak tu bertepek lama sikit. Aku tepek guna medicated powder Agnesia yang tin merah tu. Bedak ni memang susah sikit nak pudar. Garisan-garisan kat muka tu aku buat experiment sikit. Selalunya guna bedak juga kannn. Kat tepi meja nampaknya ada lipstick. Tinggg... sel-sel otak terus berhubung! Aku terus capai lipstick dan tekan lipstick tu kuat-kuat kat pipi sambil buat garisan. Bangga gila bila tengok muka sendiri dekat cermin. Dah sebiji rupa anak Red Indian. Tak puas hati... tepek lagi lipstick buat 2,3 bulatan pulak! Kembang-kempis montot tengok hasil seni sendiri yang sangat hebat!

Bila tengok kat cermin semula rasa macam tak berapa complete sebab Red Indian biasanya ada rambu-ramba dekat baju atau kepala kaan. Tup-tup terpandang pulak bungkusan pad makcik aku. Zaman-zaman tu wrapping tuala wanita bukan macam sekarang kat wrapper dah siap berpelekat. Masa tu ada pelekat-pelekat kecik yang panjang kat bahagian belakang pad. Bila nak guna kena tarik pelekat tu dan lekatkan pad macam biasa. Cara guna tak berubah cuma packaging saja dah lain sangat. Apa kena mengena cerita pasal pelekat pad pulak nih?? Sebenarnya, aku tarik pelekat tu satu-satu dan lekatkan dekat rambut aku guna pin supaya jadi exactly macam rambu-ramba Red Indian!

 * Google image

Ini setakat biasa-biasa. Contengan aku lagi hebat! Tak berani bereksperimen uncle ni!

Tengah-tengah syok buat makeover, arwah tok panggil sebab dia dah rasa aku mesti tengah buat projek juta-juta! Dengan muka tak bersalah aku datang senyum-senyum, pusing-pusing macam model tunjukkan kreativiti aku. Mengucap panjang bila dia tengok muka aku masa tu. Dengan muka putih gila macam tepek tepung sekati... penuh pulak tu dengan lipstick... dengan pelekat pad kat kepala lagiii!!! Teruk muka aku kena tonyoh dengan kain basah sebab nak hilangkan kesan bedak dengan lipstick tu. Lepas incident tu, no more Red Indian game!!! Elehhhh... tak rawk lah diorang ni! Kita bukan buat apapun, setakat conteng-conteng muka sendiri je. Bukan muka orang lain! Bukan tak boleh hilang pun... boleh je hilang... SELEPAS 24 jam!!!! Hikhik...


Day 9 : 5 Lelaki Yang Menarik Perhatian Anda
Day 10 : Apa Di dalam Handbag Anda


-lotsa luv-
Fayreen Mizan






12 comments:

  1. hahahahhaha...pelekat pad ...ahahahhahaa

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Kadang-kadang tuang bedak kat lantai.. pastu berangan konon-kononnya snow. Siap skiing lagi! :)

      Delete
  3. hihih, sama lah kita zaman kecik-kecik dulu.. lebih kurang je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh... seronok bila ingat zaman kecik-kecik dulu :)

      Delete
  4. Hehee.. zaman kanak2 ni bermacam benda kita nak cuba.. nostalgialah..
    Maaf juga lmbat menyinggah sini. Minggu ni agak tersibuk sikit. Semua terkejar2 cuma tak berlari je.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terserlah kenakalan zaman kecik-kecik dulu! Saya pun dah lama tak menjengah blog Khir. Nanti saya marathon ke sana...

      Delete