Monday, 31 March 2014

PAPRIK AYAM SIMPLE, SEDAP DAN BERKHASIAT!

Assalamualaikum,

Hamboiii... tajuk entri tak agak-agak! Hahaha.... Ok, hari ni aku nak share resepi yang yang sangat simple - Paprik Ayam! Kadang-kadang masakan yang simple macam nilah yang membuatkan kita berselera makan sampai tambah nasi berkali-kali kaan? 


RESEPI PAPRIK AYAM


Bahan-bahan :
2 keping dada ayam dipotong dadu
1 biji bawang besar - dibelah 6
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 batang serai - di ketuk
4 helai daun limau purut
8 biji cili padi - diketuk
2 batang jagung muda
Kacang buncis (aku tak suka kacang panjang sebab tu gantikan dengan kacang buncis)
Lobak merah
3 camca besar sos tomato
2 camca besar sos cili thai
2 camca besar kicap manis
1 camca besar sos tiram

Cara-cara :
Mula-mula rebuskan isi ayam dengan sedikit air. Tak perlu rebus terlalu lama ya... dalam 2 - 3 minit pun dah cukup. Ketepikan dan jangan dibuang air rebusan ayam ni. Satu cara lain, kalau tak nak rebus, boleh juga digorengkan ayam ini dengan sedikit garam dan serbuk kunyit tapi jangan sampai garing... aku lebih suka rebus saja sebab nak kurangkan penggunaan minyak - cara ni pun lebih menyihatkan.

Kemudian masukkan sedikit minyak masak ke dalam kuali dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan serai hingga harum. Masukkan pula cili padi dan daun limau purut... gaul rata dan masukkan ayam tadi. Biarkan sekejap dan masukkan air rebusan ayam. Masukkan pula sayur dan masak sehingga lembut. Selepas itu masukkan kesemua sos serta kicap dan gaul rata. Biarkan sekejap sehingga semua bahan sebati. Siap!

Bahan dan cara yang sama juga boleh digunakan untuk masak paprik daging/ seafood atau paprik campur. Haa... senang saja kann?? Rasanya juga sehingga menjilat jari... slurrppp! Satu lagi sebab aku suka masak paprik ni - kita boleh campakkan terus beberapa jenis sayur dalam tu... so dah tak payah masak lauk sayur berasingan. Terserlah penyaki M yang aku ada! :p



-lotsa luv-
Fayreen Mizan


6 comments:

  1. Wahh menyelerakan.. baru nak lunch ni huhu.. Nice sharing Fayreen.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni masak orang malas ni Khir... campak-canpak jer kann... haha...

      Delete
  2. Senang je ni..nk try buat ni tu yg mengoogle cari resepi..huhuh

    ReplyDelete
  3. Senangnya resepi ni.sedap Dan cepat..mesti Cuba!

    ReplyDelete