Aku taklah pandai sangat memasak, yang aku terror... memandai-mandai campak-campak bahan-bahan dalam periuk sampai jadi resepi sendiri yang entah apa-apa tu! Bila masak lagi lauk yang sama, dah jadi resepi lain lak sebab ikut suka tangan aku je nak campak apa dalam masakan! Haa, tu memang aku pandaiii :)
Perkara yang sama juga berlaku pada lauk yang aku masak hari Ahad baru-baru ni (semalam). Surprisingly, rasanya memang extraordinary... memang nyamsss. Sendiri masak...sendiri puji! Psycho kah aku!? Haha... Baiklah, untuk mereka yang mencari resepi masakan itik mungkin boleh cuba resepi ni...dan buat julung-julung kalinya juga aku beranikan diri share resepi di blog ni - one step ahead katanya!
Kari Itik Kerutup Berkerisik
Bahan-bahan (untuk 2 - 3 orang)
8 keping daging itik
*1 biji bawang besar
*4 ulas bawang putih
*½ jari halia
*2 batang serai
4 sudu besar rempah kari
4 sudu besar rempah kerutup – campurkan dengan rempah kari dan sedikit air untuk dijadikan pes
1 sudu kecik jintan putih
1 batang serai dititik
Sedikit kayu manis, cengkih, bunga lawang untuk menumis
2 biji kentang dipotong empat
3 sudu besar kerisik
Satu labu bawang besar yang dipotong empat
½ cawan santan pekat
Air secukupnya untuk kuah
Kisar bahan-bahan yang bertanda *.
Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumiskan bawang hingga layu. Masukkan halia dan serai yang telah diblend bersama-sama bahan-bahan penumis - kayu manis, cengkih dan bunga lawang. Tumis lagi hingga bahan-bahan ni kering dan naik bau. Masukkan jintan putih. Masukkan pula pes kari yang telah dicampur dengan serbuk kerutup dan tumis lagi hingga garing dan terbit minyak. Masukkan pula daging itik dan balik-balikkan… pastikan bahan
tumis tidak hangit atau hangus. Jalan paling selamat, kecilkan api sedikit. Bila semua bahan dah sebati dan terbit minyak, masukkan air, kentang dan serai yang telah dititik tadi. Biarkan sehingga
daging itik empuk. Masukkan kerisik dan santan. Masukkan juga garam secukup rasa. Kemudian, campakkan juga bawang besar yang telah dipotong empat. Sebagai finishing, boleh juga campakkan sedikit carrot yang dihiris nipis memanjang dan lada hijau untuk menyerikan lagi hidangan :). Siap!
Daging itik yang aku gunakan ni adalah itik daging yang berusia anggaran empat bulan yang aku dapat sewaktu balik kampung di Melaka... dagingnya memang lembut... tak perlu rebus daging ni... boleh terus saja masak. Masa untuk masak pun lebih kurang macam masak ayam juga cuma lebihkan dalam 10 - 15 minit saja.. Ni juga antara projek terbaru hasben aku. Kita reserve cerita pasal projek itik ni dulu memandangkan anak-anak itik hasben aku masih kecik. Sampai masanya nanti aku update ye :)
-lotsa luv-
Fayreen Mizan
Daging itik yang aku gunakan ni adalah itik daging yang berusia anggaran empat bulan yang aku dapat sewaktu balik kampung di Melaka... dagingnya memang lembut... tak perlu rebus daging ni... boleh terus saja masak. Masa untuk masak pun lebih kurang macam masak ayam juga cuma lebihkan dalam 10 - 15 minit saja.. Ni juga antara projek terbaru hasben aku. Kita reserve cerita pasal projek itik ni dulu memandangkan anak-anak itik hasben aku masih kecik. Sampai masanya nanti aku update ye :)
-lotsa luv-
Fayreen Mizan
No comments:
Post a Comment