Monday, 30 June 2014

RESEPI TELUR BUNGKUS!

Assalamualaikum,

Hari ini hakak nak share resepi yang amat praktikal untuk dimasak terutama sekali di bulan puasa ni sebab rasanya sedap, menjimatkan masa dan tidak perlukan banyak bahan untuk membuatnya - TELUR BUNGKUS! Cepat dimasak... sedap dimakan... haa, macam tulah tag linenya! Nampak macam cerewet nak buat tapi sebenarnya tak korang... senang saja nak masak Telur Bungkus ni - pejam mata pun boleyyyy! Ceh, macam ada unsur-unsur riak di situ... hahahaha!

Kita boleh gunakan sama ada ayam yang dipotong dadu kecil-kecil//daging kisar atau daging burger. Kalau gunakan ayam atau daging kisar, lebih sedap kalau kita letakkan sedikit garam dan perasakan dengan lada sulah dulu. Tapiii, kalau gunakan daging burger biasanya aku tak letak apa-apa sebab daging burger ni biasanya dah siap-siap ada perasa kaan. Biasanya, aku memang guna daging burger je.

RESEPI TELUR BUNGKUS


Bahan-bahan :

- 2 biji telur
- 1 genggam lebih isi ayam/ daging kisar
* jika gunakan daging burger, gunakan 1 keping sahaja (hancur-hancurkan)
- sedikit mix veggie (optional)
- 1/2 labu bawang besar (potong dadu kecil-kecil)
- 1 ulas bawang putih (cincang halus)
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap manis
- sedikit garam dan lada sulah

Cara-cara :

Untuk inti :
 Perasakan ayam/ daging kisar dengan sedikit lada sulah dan garam dan ketepikan sebentar. Masukkan sedikit minyak masak ke dalam kuali dan panaskan. Kemudian, masukkan bawang putih dan bawang besar, biarkan sampai layu. Masukkan pula isi ayam/ daging kisar/ daging burger dan biarkan sampai masak sekata. Lepas itu masukkan pula mix vege dan biarkan dalam 1 minit. Kemudian masukkan semua sos dan kacau-kacau sampai rata. Kalau inti terlalu kering, masukkan 3-4 sudu besar air ke dalam kuali. Ketepikan dulu inti yang sudah siap.

Untuk Telur Dadar :
Pukul telur dengan sedikit garam. Kalau nak telur lebih berlemak, masukkan secubit butter ke dalam telur. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tuangkan telur tadi. Maku sure gunakan api dapur yang kecil. Pusing-pusingkan kuali supaya telur jadi bulatan besar yang sederhana nipis. Bila telur sudah masak, angkat telur dan letakkan ke dalam pinggan besar. letakkan inti tadi di tengah-tengah telur dan lipatkan. Ambil satu lagi pinggan dan tekapkan telur tadi. Sekarang bolehlah decorade telur dadar yang dah siap ikut tahap kerajinan masing-masing :)

Senang sangatkan resepi ni? Selamat mencuba dan selamat berbuka puasa ya uols :)


-lotsa luv-
Fayreen Mizan



10 comments:

  1. gulppp...tengok gambaq dalam jarak dekat ni mendekatkan lagi dengan rasa lapaq ooo..huhuhuhu...mcm sedapppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...next time saya blurkan gambar-gambar masakan yg share kat blog :p

      Delete
  2. Ya Ampun....dh terliur nih...nak cuba lah ptg nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan JM... senang je resepi ni...pas ni kalau makan kat luar dah tak payah order telur bungkus lagi sebab dah boleh buat sendiri... :)

      Delete
  3. Salam Ramadhan Fayreen... slmt menjalani ibadah puasa.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih.... sama-sama laa kita ya Khir :)

      Delete
  4. Selamat menjalani ibadah puasa. Hah dapat idea jugak untuk menu bersahur ngn resepi telur ni. Thanks 4 sharing ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa juga ya kak.. share resepi simple-simple je... nak masak yang lebih mencabar saya tak pandai :)

      Delete