Monday, 14 July 2014

RESEPI ASAM PEDAS AYAM!

Assalamualaikum,

Ingat lagi ada sorang kawan pernah tanya aku soalan yang lebih kurang macam ni dulu - "Eh, orang Johor masak asam pedas guna ayam, ea?" Dalam hati I was like eh dia ni.. apa yang pelik sangat dengan lauk asam pedas ayam tuuu. Amboi... dulu-dulu tau nak sentap je kann. Padahal orang tu tanya elok-elok... hahaha... biasalah masa muda-muda dulu kan mudah sikit naik hangin satu badan. Sekarang tak lagi daah, orang nak cakap apa... cakap sajalah... kalau aku rasa kelakar, aku bantai gelak untuk memantapkan lagi ilmu awet muda warisan keluarga sejak zaman-berzaman. Ptuii! Hahaha...

Berbalik pada Asam Pedas Ayam tadi, yelah kot memang masakan ni top di negeri Johor. Macam aku ni bersekolah dan membesar di Johor, so memang selalu makan lauk Asam Pedas Ayam ni... dah memang antara lauk yang common dalam keluarga. Di luar negeri Johor of course lah ada juga kedai-kedai makan yang jual lauk ni tapi susah sikit nak jumpa dan tak sebanyak kedai yang jual lauk Asam Pedas Ikan.

Bahan-bahan dan cara-cara nak masak Asam Pedas Ayam ni tak banyak bezanya dengan Asam Pedas Ikan... lebih kurang saja cuma kuahnya lebih pekat. Meh terjah dapur akak. Terjah laa sangat... padahal aku ni jenis yang terus tak boleh masak kalau ada orang lain sama-sama kat dapur! Sejenis penyakit yang belum ada ubat hingga sekarang :p


ASAM PEDAS AYAM

Bahan-bahan :
- 6 atau 8 keping ayam
- 1 biji kentang dipotong 4
- 5 senduk cili kering yang siap dikisar
- 5 ulas bawang merah (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 inci kunyit (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- 1 batang serai (dititik)
- sedikit belacan (optional)
- sedikit air asam jawa (campurkan dengan setengah cawan air)
- sedikit daun kesum (anggaran setengah genggam)
- sedikit bunga kantan (optional)
- minyak untuk menumis
- 2 1/2 cawan air
- sedikit garam

Cara-cara :
- Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumis termasuk belacan. Biar sampai semua bahan garing. Campakkan serai. Kemudian, masukkan ayam dan gaul-gaulkan dengan bahan-bahan tumis tadi. Biarkan sampai ayam keluar air dan semua bahan sebati. Masukkan air asam jawa dan biarkan sekejap. Lepas tu masukkan air dan kentang. Perlahankan api. Campakkan daun kesum dan bunga kantan. Biarkan sampai ayam dan kentang empuk. Akhir sekali, masukkan garam. Padamkan api bila ayam/ kentang empuk dan kuah agak pekat. Siap! Gambar kurang menarik sebab guna handphone je... nak guna dslr bagai takut kena jeling dengan suami! :)

Korang jangan salah daun ya - daun kesum BUKAN daun ketum!! Hikhik...

Selamat mencuba!


-lotsa luv-
Fayreen Mizan



4 comments:

  1. Jgn kata fayreen dulu Jm pun jenis kuat sentap tp sekarang dh boleh kawal
    Jm pun jarang masak asam pedas ayam ni biasa ikan je almaklumlah Jm ni alergik klau mkn ayam x tshu kenapa sedih sgt. Rupanya bhn2 spt masak asam pedas ikan jgk lah ek

    X pasti lah kenapa bila sebut asam pedas je ingat asam pedas melaka mereka ckp rasanya power ntahblerrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru ni nak reply komen JM... sorry ea! Ya JM, bahan-bahan sama je macam masak asam pedas ikan tapi kuah tu kena pekat sikit. Arwah mak sedara kat Melaka dulu selalu masak asam pedas daging... tu lagi sedapppp!

      Delete
  2. Selamat hari raya maaf zahir batin ; pcl singgah blog beraya di hari ke2 Syawal..owh ada menu terbaik kat blog fayreen ni...sememangbta pcl x pernah makan lg asam pedas ayam, pcl org utara..gulai kari mamak tau la..

    Nak kena cuba try test nih...ke Johor kita serbu rmh mat gebu...atau ke rumah fayreen pom boleh kan?

    www.nazlee.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf zahir batin juga... terima kasih singgah kat blog saya ni :) hahaha... saya ni belum lagi ke tahap chef... masak campak-campak je. hari ni rasa lain... minggu depan masak rasa lain pulak... silap-silap jadi resepi lain! :D

      Delete