Thursday 10 July 2014

RESEPI SPAGHETTI GORENG!

Assalamualaikum,

Bulan-bulan puasa ni kadang-kadang selera tak menentu. Ada masa lagi best kalau dapat makan makanan yang simple dan tak berkuah sangat. Aku memang suka masak resepi yang simple saja time puasa sebab lebih menjimatkan masa dan tidak gunakan bahan yang banyak.... malas pun ya juga... hahaha!

Hari ni aku nak share satu lagi resepi yang sangat mudah yang korang boleh buat sambil pejam mata saja - SPAGHETTI GORENG! Sebenarnya ni signature dish arwah papa dulu. Aku suka sangat makan Spaghetti Goreng yang arwah masak sebab sedapppp. Selalunya, bila arwah papa masak laju je aku tambah dan penuhkan pinggan lagi dan lagi! Kadang-kadang tu rasa macam tak cukup walaupun dia masak banyak!


SPAGHETTI GORENG
Bahan-bahan :
- Secekak spaghetti 
- Sedikit daging lembu yang dihiris nipis 
- 8 ekor udang
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
- 1 labu bawang besar merah - ditumbuk kasar
- Sedikit minyak untuk menggoreng
- Sedikit kicap manis
- Sedikit sayur sawi
- 2 batang cili merah/ hijau dihiris nipis

Cara-caranya :
Mula-mula rebus spaghetti sehingga al dente. Masukkan beberapa titik minyak masa merebus supaya spaghetti tidak melekat-lekat. Bila dah masak buangkan air rebusan dan toskan spaghetti. Al dente ni maksudnya spaghetti tu just nice saja -  tak terlalu keras dan tak terlalu lembik.

Masukkan 5 sudu minyak dalam kuali - bergantung pada kuantiti spaghetti... make sure jangan terlalu kering atau terlebih minyak. Bila minyak dah panas, masukkan bawang dan tumis sampai wangi. Kemudian masukkan daging dan kacau-kacau sehingga masak. Lepas tu masukkan spaghetti sikit-sikit. Masukkan juga kicap manis dan kacau-kacaukan sehingga rata. Kemudian, masukkan sayur sawi. Last sekali baru masukkan udang dan biarkan sampai masak. Jangan lama sangat, nanti kalau over cooked udang jadi keras so rasa dah tak kick. Padamkan api dan taburkan cili. Kalau diikutkan resepi asal, memang tak bubuh cili tapi kalau tak pedas nanti kurang pulak kick kaan... sebab tu aku bubuh cili hiris supaya pedas sikit. Siap!

Senang je kannn?


-lotsa luv-
Fayreen Mizan


2 comments:

  1. Spagetti goreng pulak num nyum lebih goreng mee goreng ek
    Fayreen pandai masak ofcoz suami syg nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiranya macam mee goreng juga JM :)... Ish... apa pandai masaknya... tak mananya JM oii... kalau nak kena masakkan orang yang tak biasa, rasanya nak masak nasi pun tak menjadi! Hehe...

      Delete