Tuesday 9 June 2015

Resepi Sotong Masak Hitam Yang Ringkas Dan Sedap.

Assalamualaikum,

Resepi Sotong Masak Hitam Yang Ringkas Dan Sedap. Hari ni akak nak share resepi yang sangat mudah -  Sotong Masak Hitam atau ada juga yang panggil resepi ni Sotong Masak Dakwat. Rasanya dah lama kot tak main masak-masak kat blog ni. Al-maklumlah tuan blog ni ada angin... kadang-kadang nak masuk ke dapur punyalah seksa... macam dipaksa-paksa pergi perang rasanya! Kalau datang rajin, tengah-tengah malam pun aku sanggup masak... berdentam-dentum menumbuk atau menumis apa yang patut kat dapur tu mengganggu jiran-jiran yang nak tidur. Macam nilah penangan orang ada penyakit berangin tak kira musim ni. Bertabahlah wahai jiran tetangga sekelian!

Sotong Masak Hitam atau Sotong Masak Dakwat ni memang favourite akak. Nak membuatnya pun senang sebab gunakan bahan-bahan yang basic saja... pastu campak-campak. Tak berapa minit, siappp terus ngap! Rupa parasnya yang hitam-hitam si tampuk manggis tu memang scary tapi rasanya oohlaaalaa... sekali hadap boleh licin 2 pinggan nasi! Don't judge a book by its cover, remember?? :p


Resepi Sotong Masak Hitam

Bahan-bahan :
- Beberapa ekor sotong
- 1 labu bawang besar (hiris bulat) *
- 3 ulas bawang putih (penyekkan) *
- 1/2 inci halia (tumbuk kasar) *
- 1/2 inci kunyit hidup (tumbuk kasar) * atau sedikit serbuk kunyit
- 2 - 3 batang cili hidup/ padi
- Sedikit garam
- Minyak untuk menumis

Cara-cara :
Potong sotong ikut preference masing-masing dan bersihkan macam biasa tapi dakwatnya JANGAN DIBUANG. Kemudian tos dan ketepikan. Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis bahan-bahan bertanda *. Lepas tu, masukkan ink sotong dan biarkan sekejap. Kemudian masukkan sotong. Tunggu sampai sotong keluar air. Kemudian campakkan cili dan sedikit garam.  Siap.

Simple saja kann? Yang penting rasanya meletop-letoppp especially bila dimakan dengan nasi panas! Yummeh. Gone with the wind laa diet nampaknya!


-lotsa luv-
Fayreen Mizan.

6 comments:

  1. alamak gambar ni sangat mengiurkan. kejam!! tapi first time tahu yang dakwat tu boleh dimakan.

    ReplyDelete
  2. Baru tahu, dakwat hitm tu leh mkn. Setiap kali masak akan cuci bersih so akan ikut resipi ni. Yes!!! Wlupun rupamu x menawan itu bukan ukuran yg penting rasanya yg lain x penting

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itam itu menawannn... kan? Tapi letak halia, kunyit n garam cukup2.. kalo x terasa hanyir sket nanti.

      Delete
  3. Ala dh buang dakwat. Gnti kicap blh..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. X pe lsin kali bleh cuba. Masak dulu cara yg d rancang.

      Delete