Friday 19 June 2015

Resepi Hati Lembu Berempah Yang Sedap Dan Ringkas.



Resepi Hati Lembu Berempah Yang Sedap Dan Ringkas. Selamat berpuasa dan beribadat di sepanjang bulan Ramadhan ya uols. Akak Fay kan super duper busy konon-kononnya.... tu yang tak sempat nak wish earlier. Semalam first day puasa, hoih... mengantuk yang amat. Sambil berjalan kaki tu nak je rasanya seret kaki sambil tutup mata kemudian siap tidur berdengkur sekali! Bahahaha. 

Sepanjang bulan Ramadhan ni juga haruslah blog ini bertukar rupa paras jadi blog masakan pulak. Blog makcik-makcik kannn. Sebenarnya, apa yang akak tepekkan di sini sekadar untuk perkongsian bersama... mana tau masakan yang tak seberapa ni boleh berikan korang idea bila masuk dapur nanti. Bukan nak menunjuk-nunjuk ya. Alahai, akak bukannya hebat nau bab-bab urusan di dapur ni. Level masakan akak pun resepi yang mudah-mudah je. Lecehlah, tepek gambar makanan nanti dikatakan menunjuk-nunjuk makan makanan sedap-sedap je. Tepek gambo travel pulak dikatakan show off macam dia je yang dah pergi... macam dia je ada duit nak merayap ukur tanah sana sini! Share resepi nanti dikatakan menunjuk-nunjuk skill pulak! So how? Dah... dah... dah... kita bersihkan hati. Tak mau ada prasangka macam tu ya. No... no... no!!

Ok, now lets go back to business. Semalam puas akak fikir nak masak apa tapi idea nan hado. Enjin baru nak panas kot. Lepas tu teringat pulak masa beli barang dapur hari sebelum tu akak ada beli hati lembu. So apalagi, masak hati lembu lah kita. Memandangkan akak super malas nak masak macam-macam semalam, haruslah pilihan lauk yang seterusnya jenis yang multi purpose dan jenis campak-campak. Takkanlah nak makan hati lembu tu jer sejenis, kan? Maka, dalam keadaan malas tahap kritikal tu dah tentulah lauk ringkas macam paprik ayam jadi pilihan. Campak jelah carrot, jagung muda, kacang buncis banyak-banyak... tak payah masak sayur lagi dah. Jimat masa, jimat tenaga. Padahal, hakikat sebenarnya - HAKU MALAS! Hubs pulak beli daging salai masak lemak kat bazar ramadhan. Itulah makanan kami masa berbuka semalam - hati lembu berempah, paprik ayam dan daging salai masak lemak. Nyamsss.

Naah, ini resepi Hati Lembu Berempah yang dijanji-janjikan.


Resepi Hati Lembu Berempah

Bahan-bahan :

- Sedikit hati lembu (potong sederhana besar)
- Sebiji bawang besar (1/2 biji ditumbuk, setengah biji lagi potong bulat)
- 3 ulas bawang putih - tumbuk
- 1/2 inci kunyit hidup - tumbuk
- 1 - 2 sudu besar serbuk kari dan serbuk kunyit (bergantung pada kuantiti hati)
- 2 sudu besar kicap
- 2 biji cili hidup
 - 3 kunyum bunga lawang
- Sedikit kulit kayu manis
- Sedikit air
- Sedikit minyak
- Garam secukupnya

Cara-cara :

Bersihkan hati, potong dan toskan. Lepas tu lumurkan garam, serbuk kunyit dan serbuk kari. Ketepikan sekejap. Panaskan minyak dalam kuali kemudian campakkan bawang besar, bawang putih, kunyit hidup, bunga lawang dan kulit kayu manis. Tumis sampai naik bau. Kemudian masukkan hati lembu tadi. Kacau-kacaukan. Bila dah hampir masak masukkan lada hidup, bawang besar yang dipotong bulat, sedikit kicap dan air. Akhir sekali masukkan garam. Siap.

Senang sangat... pejam mata pun boleh buat kaan? As easy as A, B, C kekdahnya. Resepi paprik ayam pulak akak dah pernah 2 kali tepek kat blog ni. Ini linknya --> KLIK SINI. Hari ni nak masak apa pulak ek? Akak macam nak masak kurma ayam. Tapi itupun kalau rajin. Kalau malas, harus sup ayam jelaa. Silap-silap paprik ayam lagiiii!!



-lotsa luv-
Fayreen Mizan















4 comments:

  1. Replies
    1. Biasa-biasa je, Farah!*ait... tetiba jadi gadis pemalu pulak... :D

      Delete
  2. nampak menyelerakan, kena cuba nie..selamat berpuasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat mencuba n selamat berpuasa juga...

      Delete