Resipi : Kentang Putar / Mashed Potato Yang Sedap Dan Mudah - Hanya Gunakan 4 Bahan Utama Saja! Ada beberapa cara untuk buat kentang putar ni. Apa yang Kak Fay nak sharekan ni adalah salah satu cara yang paling senang. Bahan-bahan utamanya sangat mudah dicari - kentang, mentega, mayonnaise dan sedikit stok ayam atau kiub ayam. Itu saja! Memang menjimatkan. Dahlah tu, rasanya juga sedap! Pendek kata, memang menjilat pingganlah dibuatnya!
Sebenarnya kentang putar ni akak buat masa dinner semalam untuk dimakan sekali dengan Honey Lime Roasted Chicken atau nama Melayu nya seperti yang tertera dalam surat beranak - Ayam Panggang Madu & Limau. Kemudian dipadankan pula dengan Buttered Rice. Om nom nom nom. Sampai akak dan hubs tersadai kekenyangan sambil gosok-gosok perut lepas tu!
Naah... ini kentang putar atau mashed potato yang dimaksudkan tu. Resepi ayam panggang Kak Fay hutang dulu. Tu akak tepek kemudian ya. Insya Allah kalau entri tak terperam lama sampai terpaksa masuk muzium! Bahahaha.
Resepi Kentang Putar / Mashed Potato
Kentang putar, honey lime roasted chicken dan buttered rice.
Bahan-bahan untuk membuat kentang putar :
- 5 biji kentang
- Air untuk merebus kentang
- Sedikit garam
- 4 sudu besar mentega
- 4 sudu besar mayonnaise
- Sedikit stok ayam. Kalau tak ada boleh gantikan kiub ayam (1/4 - 1/2 kiub saja)
Cara- cara untuk membuat kentang putar yang sedap dan senang ini :
Mula-mula sekali didihkan air. Masukkan kentang yang dah dibuang kulitnya. Campakkan juga sedikit garam. Biarkan sampai kentang betul-betul empuk dan lembut. Bila dah empuk, padamkan api dapur dan toskan kentang tadi. Kemudian lecek-lecekkan kentang sambil masukkan butter. Masukkan juga mayonnaise dan kiub ayam/ stok ayam sikit-sikit. Kacau-kacau supaya bahan-bahan tadi rata. Lecek lagi sampai kentang betul-betul hancur dan halus. Kalau gunakan kiub ayam, mungkin kentang akan nampak kering. If this is the case, masukkan air masak sikit. Siap!
See, senang saja kan? Selamat mencuba dan menjamu selera. Bertemu lagi dalam kelas masakan yang akan datang. Ecececeh!
-lotsa luv-
Fayreen Mizan
sedapnya...tgok gambar terus lapar..senang jugak nak buat eh...
ReplyDeleteMarilah kita lapo bersama-sama. ☺
DeleteYa AS, senang je membuatnya.
Bru je plan nk wat jap lg tbe2 nmpk resepi akak..tp xde mayonnaise la plak..if xletak mayonnaise bleh ke kak?
ReplyDeleteBru plan nk buat jap lg tbe2 nmpk resepi akak..tp xde mayonnaise..xletak mayonnaise xpe ke kak?
ReplyDeleteLetak butter je pun rasa dah ok juga tu dik.
Deletehai... salam perkenalan...sy dari johor ;)
ReplyDeleteNice blog & done follow..
follow me back =)
http://fiedan.blogspot.my/
Walaikumsalam Fiedan,
DeleteSalam perkenalan juga. Terima kasih sudi singgah sini. Insya Allah nanti saya singgah dan follow balik.
p/s: saya pun orang Johor jugak!
suka makan. bleh try la resepi ni nanti
ReplyDeleteSilakan dear...
DeleteSedapnya... nampak sangat menyelerakan... boleh lah nak cuba nanti..
ReplyDeleteCubalah... senang saja resepinya.
Deletejenjalan jap tengok resepi... selamat hari malaysia http://bit.ly/1KeTBFM
ReplyDeleteSelamat Hari Malaysia juga, Khairul. ☺
Deleteyummy!
ReplyDeletetq for this sharing!!! yayac dari BW UZU ...BW sini....yayac dah follow sini....mohon follow blog & komen murni di entry yaya
ReplyDeletehttp://www.yayacendana.com/2015/09/kaio-studio-photographer-videographer.html
tq.... :)