Tuesday, 11 August 2015

Travel : Desiran Ombak Di Krabi - Phi Phi Island (Part 1)


Travel : Desiran Ombak Di Krabi - Phi Phi Island Part 1 (Bamboo Island). Sambungan dari SINI. Package One Day Phi Phi ni kitorang beli dari CokPaiSan Andaman di Ao Nang masa malam pertama sampai haritu dengan harga 900 Baht seorang. Tapi kalau tengok website, publish ratenya 1500 Baht seorang. Itupun puaslah tawar menawar dan bermain kata-kata. Siap menipu sunat kononnya petang tu lepas naik ke darat semula kitorang singgah lagi untuk beli package lain pulak nanti! Ini websitenya http://www.chokpaisanandaman.com.

Package ni termasuk pick-up dari hotel ke jeti (pergi balik), basic equipment untuk snorkeling, life jacket, makan tengahari, air - mineral water dan air manis, buah-buahan, kek dan yang penting trip ke tempat-tempat berikut - Viking Cave, Phi Leh lagoon untuk snorkeling, Loh Sa Ma Bay, Maya Bay, Monkey Bay, Bamboo Island dan Phi Phi Island. Semua makanan termasuk lunch di Phi Phi Island yang merupakan kawasan penempatan Islam adalah halal. Overall trip adalah selama 7 jam bermula dari pukul 9.00 pagi - 4.00 petang.

Wednesday, 5 August 2015

Resepi Sambal Kacang Yang Sedap, Ringkas Dan Mudah Dimasak (Versi Kuah Sate)

Assalamualaikum, 

Resepi Sambal Kacang Yang Sedap, Ringkas Dan Mudah Dimasak (Versi Kuah Sate). Dah lama rasanya tak main masak-masak kat blog ni. Adakah itu bermakna dapur tak berasap sejak Hari Raya lagi?? Jeng... jeng...jeng.. Neeehhh! Untuk kaber line, meh akak tepekkan sikit resepi kuah sambal kacang yang sekali cuba pasti nak lagi, dua kali cuba sure termimpi-mimpikan tukang masaknya, gitu! Cara-cara dan bahan-bahan untuk masak sambal kacang yang mudah ni sila scroll ya. Seperti biasa, cara penyediaan resepi yang akak share kat blog ni semuanya senang-senang belaka dan InsyaAllah garenti jadi kalau cukup semua bahan-bahan dan betul cara masakkannya. 

Sambal kacang ni Kak Fay masak masa Hari Raya haritu. Tiba-tiba rasa tak nak version yang biasa tu. Tahun ni nak buat sambal sate pulak. Tapiiii, kacangnya agak kasar sebab panic attack datang tanpa sebab. Tiba-tiba rasa macam makanan tak sempat masak sebelum pergi solat raya. Tu yang tumbuk kacang lebih kurang je. Aku kalau kat dapur kan memang mudah panik. Takut bahan tak cukup laa... takut gas habislah... takut rasa makanan tak sedap laa. Complicated betul ini pompuan! Bahahaha.

Resepi Sambal Kacang Yang Sedap, Ringkas Dan Mudah Dimasak - Veris Kuah Sate

Tuesday, 4 August 2015

Travel : Desiran Ombak Di Krabi (Intro) - Road Trip Dari Kuala Lumpur Ke Krabi.


Travel : Desiran Ombak Di Krabi (Intro) - Road Trip Dari Kuala Lumpur Ke Krabi. Assalamualaikum. Sebelum lupa lebih banyak facts disebabkan daya ingatan yang semakin lemah, rasanya eloklah Kak Fay kongsikan sikit suka duka, liku-liku, onak duri serta pahit manis travel dari Kuala Lumpur ke Krabi menggunakan jalan darat... ececeh. Tapi, kami cuma drive sampai Bukit Kayu Hitam saja. Kemudian parking kereta kat Kompleks ICQS - Immigration, Customs,  Qurantine and Security (parking rate RM15 sehari) dan terus sewa MPV dari 'dealer' yang ada (tak tau nak guna perkataan apaaaaa!! Lebih kurang halal laa panggilan dealer tu ye...) untuk masuk ke Sadao immigration checkpoint di Danok, Thailand sebelum ke Hadyai. Dari Hadyai pulak kitorang naik bas ke Krabi. 'Dealer' ni beroperasi dekat-dekat kawasan parking tu je. Diorang ni juga akan tolong tuliskan immigration embarkation card dan apa-apa yang patut.

Tuesday, 28 July 2015

Cerita Aidil Fitri 2015

Assalamualaikum,

Cerita Aidil Fitri 2015. Salam Aidil Fitri. Maaf zahir dan batin kepada semua rakan blogger dan readers di luar sana. Dalam setahun lebih berblogging ni manalah tau kot-kot ada tulisan dan gurauan Kak Fay yang menyentap perasaan atau mendatangkan aura negatif pada pembaca ke, ada terselit ajaran-ajaran sesat masa share resepi atau travel info ke. Manalah tau nak buat kek butter tup-tup jadi kek lapis pulak. Eh?! Lebih dari ok laa tu, kann? Hahaha.

Tahun ni, kitorang beraya di KL dari hari raya pertama sampai ketiga. Hari keempat baru balik ke Muar\ Melaka dan balas dendam beraya puas-puas. Orang pergi kerja, kami duk pulun beraya dan makan...makan...makannnn! Pastu dok komplen jeans saiz 28 yang boleh dipakai sepanjang bulan puasa mula rasa ketat sekarang! Motip sangat beritahu saiz jeans kann?!? 

Bila beraya di KL Hari Raya pertama tu dah tentulah hidangan pagi raya memang kena buat sendiri maknanya. Itu memang cabaran yang sangat berat sebab seumur hidup akak tak pernah lagi sediakan juadah raya yang lengkap dari ketupat, lodeh, sambal kacang sampai ke rendang semua sendiri! Biasanya setakat tolong potong-potong apa yang patut kat dapur atau sesekali jengukkan muka saja. Sekali tahun ni, hambik! Padan muka haku... tulah selama ni buat-buat sibuk je lebih, tahun ni kena buat sendiri dari A - Z. Akak ni kalau bab-bab memasak cepat diserang panic attack. Entah apa yang ditakutkan agaknya. Nak kena jumpa pakar ke apa untuk overcome masalah ni. Berdebar-debar ya menunggu saat dan ketika nak menyediakan semua tu. Tu yang cuti berblogging 2 minggu sebelum raya sampai ke hari ni! Bahahaha. Melampau tahap patut kena lempang kan aku ni?

Berpegang pada prinsip 'tekun, usaha, jaya' yang juga merupakan cogankata sekolah menengah dulu yang rasanya masih relevan untuk dipraktikkan, Alhamdulilah juadah raya dihasilkan dengan jayanya. Kembang kempis hidung tengok hasben menghirup kuah lodeh dan makan bertambah-tambah. Akak sendiri pun terkembang-kembang punggung bila makan sambal kacang masakan sendiri sebab dapat hasilkan rasa exactly macam yang dihajati. Sepanjang hari tu, sploh ribu kali kot aku asyiklah tanya hubs ok tak rasa masakan. Last-last sebab dah penat menjawap soalan yang sama dari pagi ke petang, dia kata dia makan bertambah-tambah tu sebab lapar, bukan sebab sedap. Cit! Eleh, jawap senyum-senyum gitu macamlah ai tak tau tu ayat kaver line! Nyampah...

Rendang Ayam yang masih menari-nari dalam kuali.

Thursday, 2 July 2015

Pudding Kastard - Pencuci Mulut Yang Enak Dan Mudah Disediakan

Pudding Kastard - Pencuci Mulut Yang Enak Dan Mudah Disediakan. Sepanjang bulan puasa ni, so far baru inilah satu-satunya dessert yang akak buat. Sebabnya... Ai is malas! Bukan setakat malas biasa-biasa, ni dah tahap malas peringkat merah siap blinking-blinking lagi! Tapi, sesungguhnya tuntutan tekak itu sukar ditepis. Maka terhasil lah Pudding Kastard dalam gambar ini demi memenuhi kehendak tekak sendiri. Kalau tak diikutkan mau terbawak-bawak dalam mimpi nanti! Nikmat rasanya berbuka puasa sambil terpejam-mata mata menikmati Pudding Kastard dan menghirup sosnya yang lemak manis yang dah disejukkan dalam fridge awal-awal lagi. Heavennya!!!


Resepi Pudding Kastard