Resepi Burung Puyuh Goreng Cili Padi - Mudah, Ringkas, Sedap Dan Menyelerakan. Haah, begitu sekali tajuk entri! Tapi, memang sedap pun. Dimakan pulak dengan nasi yang masih panas. Slurrrpppp... two thumbs up!
Dipendekkan cerita, inilah bahan-bahan yang Kak Fay gunakan untuk masak Burung Puyuh Goreng Cili Padi yang sangat mudah dan sedap ini.
Burung Puyuh Goreng Cili Padi
Bahan-bahan :
(Untuk 4 ekor burung puyuh)
- 4 ekor burung puyuh (dibersihkan, potong 4, tos dan lumur dengan sedikit garam)
- * 10 biji cili padi (boleh dilebihkan atau dikurangkan bergantung pada preferance kepedasan masing-masing)
- * 5 ulas bawang merah
- * 2 ulas bawang putih
- * 2 batang serai dipotong nipis-nipis
- sedikit sos tiram
- sedikit garam
- sedikit air
- minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara-cara memasak :
Mula-mula gorengkan burung puyuh yang dah dilumurkan dengan garam tadi sehingga masak. Kak Fay tak goreng sampai garing. Bila burung dah masak dan masih moist, angkat dan ketepikan.
Kemudian, blend atau tumbuk bahan-bahan bertanda *. Bila dah lumat, tumiskan sehingga garing dan wangi.
Lepas tu, masukkan burung puyuh yang dah digoreng tadi dan kacau-kacaukan sehingga semua bahan rata. Kalau terlalu kering masukkan sedikit air. Masukkan sos tiram anggaran dalam 1 sudu besar. Akhir sekali masukkan sedikit garam. Siap.
Senang je kannn? Campak itu... campak ini dah siap. Kalau ada daun limau purut bolehlah masukkan 2,3 helai untuk membangkitkan aroma dan rasa yang lebih uuummmphhh!
Selamat menjamu selera!
Love,
Fayreen Mizan
Sedapnyaaaaaa....ok nak buat jugak la minggu ni masa balik Seremban
ReplyDelete