Memandangkan dah lama sangat rasanya tak share resepi kat blog so ni aku tepekkan resepi Sambal Tumis Sotong Kembang masakan sendiri masa dinner semalam. Sebenarnya, resepi yang aku gunakan lebih kurang je dengan sambal tumis guna sotong biasa tu. Aku pernah share resepinya kat SINI dulu.
Walaupun terserlah kemontokan sotong tu tapi gambar tetap suram sebab gunakan kamera hp je. Tak sempat dah nak suruh sotong tu senyum-senyum posing maut. Tak done dah nak cari angle terbaik. Terus je snap sebelum dijeling. Suami tengah lapar, siap tunggu kat meja makan dah masa ni! Aku takotttttt.... hahaha.
Bahan-bahan :
1 ekor sotong kembang
4 senduk cili kering yang dah blend
1 biji bawang besar - potong bulat halus
2 biji bawang merah - blend
Sedikit belacan - optional
Sedikit asam jawa
Sedikit air
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Mula-mula potong sotong ikut saiz yang kita nak - kecik boleh... besar pun boleh. Semuanya bergantung pada mood tukang masak. Lepas tu panaskan minyak secukupnya dalam kuali. Make sure api tak terlalu besar. Bila minyak dah betul-betul panas nanti, masukkan semua bahan kisar termasuk belacan ke dalam kuali. Biarkan sampai cili garing. Makin lama biarkan cili masak masak, makin sedap sambal ni nanti. Kemudian, campakkan bawang besar. Biasanya, masa ni aku akan kecikkan api supaya cili tak hangus.
Masukkan garam, gula dan air asam jawa. Kemudian, masukkan sotong. Sotong ni akan keluarkan air yang banyak. Jadi masak sampai air sotong semakin kering. Sebenarnya, kepekatan sambal bergantung pada individu. Ada yang suka pekat-pekat... ada suka sambal yang sedikit cair. Macam aku ni lebih suka sambal yang agak pekat tapi berkuah. Tak terlalu pekat atau cair lah kiranya tu, kannn. Make sure gula/ garam dah diletakkan sesedap rasa mengikut selera masing-masing. Padamkan api bila sotong dah masak. Siap!
-lotsa luv-
Fayreen Mizan
sedappp..saya suka sambal tumis sotong kering tu..penah makan tak? mabeles rasa dia..hehe meleleh plak laa air liur tgk sambal sotong ni..
ReplyDeleteEh, jemput join segmen dari saya yang newbie ni..hehe http://www.ibuhana.com/2014/10/nak-url-please-bersama-ibuhanacom.html
Sambal sotong kering tak pernah try lagi. Mesti sedap tu. Mana ye nak cari? :)
DeleteAssalamualaikum Fayreen,
ReplyDeleteTerima kasih atas perkongsian resepi ni...Dah cuba dan En. Hubby suka....hehhe.. BTW, akak ada tag Fayreen untuk LIebster Award....singgahlah ke sini
http://travelogfreena.blogspot.com/2014/10/liebster-award-award-blog-saya-yang.html
Walaikumsalam,
DeleteLambat sikitlah nampaknya saya buat entry untuk Liebster Award ni. Sorry ye sis. Waah... nak masak ya sambal sutun tu? :)
Fay...masak apa pun mmg nampak menyelerakan..sambal tu nampak x merah sgt..pastu x nampak biji cili pun..JM ni kalau buat sambal mesti failed..kadang pedas sgt..kadang manis lah..tgk resipi ni tak letak gula eh..ingat plan nk buar sambil kering ikan blis nk bawak pergi travel next week..kalau x jadi beli lah jawabnya...
ReplyDeleteMasak campak-campak jer ni JM. :)
DeleteHaa..campak-campak tu yang sedap tu!
DeleteMacam simple..first time nk masak...thanks for sharing
ReplyDelete